Restorani u Beogradu

Riblji restorani u Beogradu poznati su po odlicnim recnim i morskim specijalitetima – riblja corba, riblji paprikas, salata od morskih plodova, pohovane lignje, punjene lignje, gambori na zaru, ali i po nizu jela koja se prave od morske i rečne ribe (pastrmka, smudj, som, keciga, brancin, orada, zubatac, skarpina, list i drugo).

Ukoliko kao ja preferirate testo umesto ribe, onda bi vam najbolje bilo da se odlucite za jedan od italijanskih restorana u Beogradu.

Testo i testenine svih mogućih vrsta, povrće (naročito paradajz), žitarice, voće, maštoviti prelivi, mirišljave mediteranske trave, maslinovo ulje, masline i vino, sirevi i riba čine osnovu italijanske kuhinje po kojoj je ona poznata i omiljena u celom svetu.

Ljubitelji lake i zdrave hrane će među specijalitetima ove kuhinje sigurno naći mnoštvo jela po svom ukusu.

Tradicionalni italijanski meni čine: antipasto (toplo ili hladno predjelo); primo (prvo, toplo jelo) – riba, plodovi mora ili meso (uglavnom teletina, a sve češće govedina); contorno (sporedno jelo) – salata, povrće koje uvek ide posle glavnog jela; dolce (desert) – sladoled, granita, tiramisu itd.

Italijanska kuhinja može se podeliti na nekoliko kuhinja koje su dobile naziv po mestu porekla: toskanska, rimska, lombardijska, ligurijska kuhinja itd.

Jedan od najboljih italijanskih restorana u Beogradu po meni je Bella Italia, ciji specijalitet su spagete sa parmezanom i prsutom. Ima li sta bolje od toga?

8

Kao i drugi elementi kulture, srpska kuhinja oblikovana je pod uticajem brojnih nacija i kultura koje su prosle ovim prostorima, tako da se susrecemo sa ukusima mediterana, orijentalne kuhinje, kao i jelima karatkeristicnim za srednju Evropu (pre svega Madjarsku). Isto tako, hrana nije izuzetak od opsteg balkanskog pravila: slicna je u svim zemljama regiona, i svi mislimo da je nasa “prava” – a mi mislimo da je manje vazno ko je prvi jeo i pio sljivovicu, cevapcice, ajvar, sarmu ili baklave, a mnogo vise gde cemo sve to danas najukusnije pojesti.

Dok mnogi stranci dolaze u Srbiju da bi probali svetski poznatu srpsku hranu i uzivali u tradicionalnim srpskim restoranima, stanovnici Beograda su zainteresovani za istrazivanje i svojih i stranih gurmanskih nasledja. Restorani u Beogradu su savrsen miks srpskih tradicionalnih restorana i internacionalne kuhinje celog sveta. Ukoliko su riblji restorani Beograd ono sto trazite, imate odlican izbor istih.

Bilo da je u pitanju kafana sa rostiljem i zivom muzikom, splavovi, fini italijanski restorani Beograd, francuski ili kineski restorani, vegetarijanski restorani, hrana u Beogradu je raznolika koliko i sam grad.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s